SELÜLİT Nedir ?
Selülitin Tanımı: Tıp dilinde “hidrolipodistrofi” diye adlandırılır. Kelime anlamı olarak da; hidro: su, lipo: yağ, distrofi ise anormal gelişim diye çevrilebilir.
Cildin metabolizma alışverişinin yapıldığı, üst derinin altındaki canlı tabakasında (konjonktif dokuda) metabolik, kalıtımsal nedenlerle oluşan dolaşım bozukluğu kaynaklı su ve yağ tutulmasıyla gelişen anormal oluşumlara “selülit” denir. [lazer-selulit]
Bölgesel yağ birikimi, cildin elastikiyetinin azalması, kalınlığının artması ve dolaşım bozukluğuyla kendini gösterir. Selülit, fazla kilo ile artabilir fakat kilo problemi yaşamayan zayıf kişilerde de kendini gösterebilir. Elle dokunulduğunda cilt pütürlü, sertleşmiş durumdadır. Selülitin derecesine bağlı olarak selülitin tipi değişir. Organizmanın kontrol edemediği diyet, egzersiz, kremlerle bakım yapılamayan ve yaş ilerledikçe derecesi artan bir doku çıkar karşımıza. Selülit ; içerisinde yağ hücresi bulundurur fakat yağ dokusu değildir. Östrojen selülitli tetiklediği için, bayanlarda erkeklere nazaran daha sık görülür.
Temel yağ; kemik iliğinde, kalpte, akciğerde, dalakta, böbreklerde, bağırsakta, sinir sisteminde bulunur ve organların fonksiyonu için gereklidir. Depo yağ ; deri altında,iç organların etrafında bulunur. Selülitteki yağ ise deri altında bulunan depo yağdır. Temel görevi vücudu soğuğa, hafif darbelere karşı korumak olan bu yağ, kadınlarda erkeklere nazaran daha kalındır.
SELÜLİTİN Nedenleri ?
1.Genetik nedenler
2.Metabolik nedenler
3.Yaşam alışkanlıklarından kaynaklanan nedenler
4.Anatomik nedenler
SELÜLİTİN AŞAMALARI Nelerdir ?
Selülit bir anda oluşan rahatsızlık değildir. Selülitin aşamalarının anlaşılabilmesi için öncelikle sağlıklı bir konnektif dokunun yapısı bilinmelidir. Selülit 4 aşamadan oluşur.
1.Aşama: Yağ hücreleri genişlemeye başlar ve kılcal damarlara baskı uygular. Damarlardaki geçirgenlik sonucunda damar içindeki sıvı, damar dışına sızar. Hücreler arasında sıvı birikimi olur. Bu aşamada selülit; kişi normal bir şekilde ayakta dururken fark edilmez ancak bölge, parmaklar arasında sıkıştırıldığında ince nodüllü bir doku ele gelecektir. Diyet, egzersizle birlikte uygulanacak kozmetik selülit bakımları, bu dönemde sonuç vermektedir.
2.Aşama: Ödem, bağ dokusu bölmelerindeki yağ hücrelerinde hiperplazi (hücrelerin çoğalması) ve hipertrofi (hücrelerin genişlemesi) denilen sorunlar ortaya çıkar. Yağ hücrelerinin çevresi, düzensiz olarak kalınlaşmış dokular çevreler. 1. aşamada kan damarlarında meydana gelen hasar, lenf damarlarında başlar. Atıklar temizlenemediği için birikir. Kollajen yapısında bozulmaların başladığı görülür. Hücre çevresinde bağ doku bozukluğu oluşur. Bağ doku boyunda ve eninde kısalmalar başlar. Bu durum ciltte çekilmelere neden olur. Bu aşamada nodüller, elle sıkıştırıldığında görülebilmektedir.
3.Aşama: Bölgedeki portakal kabuğu görünümü ayakta belli olur. Yatar durumda portakal kabuğu görünümü kaybolur. Zamanla bölgede kılcal damar çatlamaları görülmeye başlar. Kozmetik bakımlar, egzersiz ve diyet desteğiyle beraber cihazlı uygulamalar veya mezoterapi bakımı gerekir.
4.Aşama: Yağ hücre grupları, bağ dokusu iplikçiklerine sıkıca bağlanarak daha büyük nodüllere yol açar. İlerlediği taktirde sertleşme belirginleşir. Hem yatarken hem ayakta nodüller gözle görülür. Selülit giderilmesi tam mümkün olmasa da diyet, egzersiz, kozmetik bakımların yanında cihazlı bakımlar ve mezoterapi ile uygulanacak bakım planıyla hafifletilebilir, görüntü düzeltilebilir.